Întreținerea bijuteriilor handmade

Ca regulă generală, nu folosiți produse chimice pentru curățarea bijuteriilor fantezie. Nu folosiți substanțe abrazive. Nu lăsați în soare sau în mediu umed (vacanțele la mare se pot dovedi deosebit de nocive pentru bijuteriile lăsate toată ziua în soare, în aer liber sau chiar în contact cu apa). Inclusiv elasticul sau guta elastică slăbesc și se rup mai ușor când sunt expuse la soare puternic și umezeală. Pentru ștergere, folosiți materiale moi și care nu lasă scame, nu se agață.

Bijuteriile trebuie ferite de umezeală. Nu le puneți în contact direct cu apa, parfumurile, produsele cosmetice lichide sau semilichide. Nu le țineți mai mult decât necesar în contact cu aerul. Dacă transpirați abundent, ștergeți bine bijuteriile după folosire cu o bucată de pânză moale, apoi depozitați-le în condițiile potrivite.


Nu purtați bijuteriile fantezie în timpul somnului, deoarece se pot deteriora.




  • Metalele trec printr-un proces natural de oxidare în contact cu aerul. Depozitați bijuteriile care conțin metale în punguțe de plastic sigilate sau în cutii care se închid bine, căptușite cu materiale textile. Ideal ar fi să puneți la un loc cu bijuteriile niște punguțe cu silicagel (le găsim fiecare din noi în cutiile de pantofi pe care le cumpărăm) sau chiar bucăți de cretă. În cazul în care observați că metalul începe să se oxideze, ștergeți cu o cârpă moale sau cu o bucată de piele întoarsă. Nu frecați cu obiecte abrazive și feriți de alte zgârieturi, deoarece pe locurile respective se accelerează procesul de oxidare. Pentru păstrare, obiectele de argint sau argintate pot fi înfășurate într-o bucată de pânză de bumbac moale și ținute într-o pungă de plastic. Metalele argintate pot fi curățate cu soluție de bicarbonat de sodiu. Obiectele de cupru pot fi curățate cu o soluție de apă caldă, câteva picături de zeamă de lămâie și o linguriță de sare, dar mare atentie la celelalte componente, care pot fi sensibile la substanțele din soluție; puteți șterge patina lăsată de contactul îndelungat cu aerul și cu o cârpă aspră. Dacă nu doriți să scufundați bijuteria cu totul în soluția de curățare, puteți înmuia în aceasta doar vârful de vată al unui bețișor pentru urechi, cu care veți curăța părțile metalice ale bijuteriei.


  • Pietrele semiprețioase au durități diferite și reacționează la condiții de mediu diferite. Evitați să le expuneți la temperaturi înalte sau prea scăzute, nu le puneți în contact cu apa din piscine, cu parfumurile, cu oțetul sau cu alte substanțe corozive. Pietrele compozite, reconstituite sau pur și simplu artificial colorate sunt mai sensibile la factorii de mediu.


  • Perlele de cultură sunt poroase și sensibile la sarea de pe pielea transpirată, la uleiuri și creme grase. Este de preferat să fie șterse cu o bucată de mătase.


  • Paradoxal, poate, coralul nu trebuie să intre deloc în contact cu apa, deoarece își va pierde culoarea și textura definitiv.


  • Lemnul, semințele și alte materiale organice trebuie ferite de lovituri puternice și de presiuni.


  • Sticla și cristalul trebuie tratate cu grijă. Nu reacționează neapărat la contactul cu apa sau cu cosmeticele (deși metalele care constituie suportul lor da), dar se pot sparge sau ciobi dacă sunt lovite sau zgâriate cu obiecte ascuțite sau grele.


  • Mărgelele din plastic, polimer, fimo sunt sensibile la substanțe corozive și la căldură. Nu le lăsați la lumina directă a soarelui atunci când nu le purtați.

Comentarii