În căutarea lui Moș Crăciun - sudul Alsaciei

Mmmm... așteptam această ocazie de... 11 ani. Incredibil!
O vizită în Alsacia în decembrie trebuie să figureze pe lista oricărui amator de târguri de Crăciun. Unde mai pui că Alsacia oferă mult mai mult decât doar târguri de Crăciun.

Din păcate pentru mine, majoritatea târgurilor din satele alsaciene au loc doar la sfârșit de săptămână, iar vizita mea a durat de luni până miercuri. Dar n-aș putea spune că cele două orașe principale din Haut Rhin nu oferă suficient în această perioadă. Sunt absolut diferite unul de celălalt, Colmarul păstrându-și farmecul vechi și casele à colombage, iar Mulhouse păstrând vie amintirea vremurilor când era un mare centru textil.

Deși e capitala administrativă a departamentului, Colmar pare a fi un colț de lume rămas în atmosfera vremurilor trecute. Centrul este plin de clădiri vechi, care mai de care mai frumoase și mai cochet aranjate.





Târgurile sale de Crăciun sunt micuțe, cochete, adăpostindu-se la umbra bisericilor, împresurând copacii și sprijinindu-se de zidurile clădirilor vechi. Standurile vând marfă de calitate, de cele mai multe ori handmade, delicii culinare, vin chaud și suveniruri.








Pe de altă parte, Mulhouse are un mare târg de Crăciun în piața dintre Templului Saint-Eienne și Hôtel de ville.
În fiecare an este ales un model textil ca temă pentru decorațiunile din oraș în perioada de sărbătoare numită Etofféeries. Valuri mari de pânză decorează Hôtel de ville, templul Saint-Etienne, fântânile din piață și toate standurile.





Standurile stau aliniate cuminți în acest vast spațiu, în jurul imensei roți care oferă o panoramă asupra întregului centru.



Dar cel mai mult mi-au plăcut luminițele de sărbătoare de aici. Le-aș fi luat acasă de dragi ce-mi erau!



Comentarii